пятница, 22 апреля 2011 г.

Прес-реліз



 Центральний державний архів зарубіжної україніки
18 травня 2011 року 
 Творчій вечір української поетеси, письменниці, громадського діяча Наталії Замулко-Дюбуше
 Передача особового архіву Наталії Замулко-Дюбуше до ЦДАЗУ
 Центральний державний архів зарубіжної україніки
м. Київ, вул. Солом’янська, 3
Наталія Йосипівна Замулко народилася у 1948 р. в с. Прохорівка Черкаської області. Навчалася у Прохорівці, Золотоноші та Черкасах, куди переїжджала разом з батьками.
Друкуватися почала з 1964 р. у обласній та республіканській пресі України, а також Казахстану, де Наталія Замулко проживала у 1967–1968 рр. Пізніше її твори з’являються у збірниках поезій "Повноліття", "Кроки", "Вечірні вікна". Н. Замулко брала участь у діяльності об’єднання літераторів при газеті "Звезда Прииртышья" (Казахстан), наради молодих письменників при Спілці письменників України.
У цей же час Наталія Замулко знайомиться з французьким інженером Норбером Дюбуше, який приїхав до Черкас для будівництва хімічного підприємства. Однак одружитися з іноземцем з "капіталістичної країни", а тим паче виїхати за кордон на постійне проживання було неможливо, через що шлюб не склався. Наталія Замулко виходить заміж за співвітчизника, народжує дітей Юлію, Володимира і Дарію, у 1987 р. розлучається з чоловіком.
У 1975–1980 рр. здобуває вищу економічну освіту у Вищій школі профспілкового руху ВЦРПС ім. М. М. Шверніка у Москві. Пізніше працює у Черкаському обласному комітеті захисту миру.
У 1989 р. Наталія Замулко після 20-літньої перерви поновлює контакти з Норбером Дюбуше і виходить за нього заміж, переїжджає до Парижу. Хоча в СРСР тривала "перебудова", виїзд був пов’язаний зі складнощами. Наступного року відбувся переїзд родини Дюбуше до Шательро, пізніше – до Пуатьє. У Франції Н. Замулко-Дюбуше вивчила французьку мову, викладала російську й українську мови у Технологічному інституті м. Шательро, з 1993 р. працює перекладачем, у 2009 р. вийшла на пенсію. Поетеса не стоїть осторонь громадського життя, за її активної участі засноване товариство "Пуатьє-Черкаси".
У 1990 р. в Україні виходить перша книжка Н. Замулко-Дюбуше "Березнева заметіль". Поетеса подає заявку на вступ до Спілки письменників України, заручившись підтримкою О. Гончара, В. Захарченка, М. Негоди, М. Фролової, однак документи для вступу до Спілки кудись зникають – радянська влада не бажала бачити в лавах українських письменників емігрантку. У 1994 р. у Черкасах вийшла нова збірка поезій Н. Замулко-Дюбуше "Берег пам’яті". Там само у 2004 р. опубліковано її книжку "Лелеки рідної землі", номіновану на премію В. Симоненка. Вірші Н. Замулко-Дюбуше надруковані у кількох колективних збірках творів українських поетів.
Наталія Замулко відома як авторка прози, переважно російською мовою. На вірші поетеси заслуженим художником України Т. Гордовою написані картини, композиторами О. Стадником, М. Бендиковим – пісні. Пісня на вірш Н. Замулко-Дюбуше "Ти любов моя остання, Україно" стала справжнім гімном сучасної української еміграції.

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) є координаційним центром з питань роботи з документами архівної україніки, пріоритетним напрямком якого є організація передавання та повернення в Україну писемної історико-культурної спадщини зарубіжних українців та українських громад. Зусиллями ЦДАЗУ протягом 2007–2010 рр. Національний архівний фонд України поповнився документами українських емігрантських установ, організацій, об’єднань, особовими фондами видатних представників зарубіжного українства з Румунії, Чехії, Словаччини, Франції, США, Канади, Австралії та інших країн світу.
Українська письменниця Наталія Замулко-Дюбуше привезе з собою власний документальний архів, свідчення яскравої творчості, сповненої ностальгією і любов’ю до рідного краю.
З нагоди візиту Наталії Замулко-Дюбуше в приміщенні Центрального державного архіву зарубіжної україніки відкрито документальну виставку творів українських емігрантів, що зберігаються у ЦДАЗУ.

Контактна особа:
Папакін Артем Георгійович, 
начальник відділу використання 
інформації документів ЦДАЗУ
тел. (044) 248 91 26 
тел./факс (044) 520 05 17

Комментариев нет:

Отправить комментарий